Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Νέα από την Ορθόδοξη ιεραποστολή στο Κονγκό

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

“Ο  ΑΓΙΟΣ  ΚΟΣΜΑΣ Ο  ΑΙΤΩΛΟΣ”

ΕΔΡΑ: ΑΓΡΙΝΙΟ

Ταχ. Δ/νση: Υψηλάντου 1

T.K. 30132 – Αγρίνιο

Τηλέφ.: 2641301137

 

Κινητό Προέδρου κ. Σπυρίδωνα Παπαθανασίου : 6978554788

Κινητό Ταμία κ. Κωνσταντίνου Τσακανίκα: 6932528364

 

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ 

ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Αγαπητοί μας φίλοι,

 Οι Άγιοι Απόστολοι μετά την Πεντηκοστή περιόδευσαν τον τότε γνωστό κόσμο και κήρυξαν το Ευαγγέλιο στα ειδωλολατρικά έθνη, σύμφωνα με την εντολή του Αναστάντος Κυρίου: «Πορευθέντες ες τν κόσμον παντα κηρύξατε τ εαγγέλιον πάσ τ κτίσει» (Μάρκ. 16, 15).

Έτσι, ιδρύθηκαν οι πρώτες τοπικές εκκλησίες, μία από τις οποίες είναι και η Ορθόδοξη Εκκλησία της πατρίδας μας.

Όμως το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας δεν έχει ακόμη γνωρίσει την χριστιανική αλήθεια.

Χρέος όλων μας είναι να συστρατευθούμε στον αγώνα για τη διάδοση του Ευαγγελίου και στους αδελφούς μας που το αγνοούν. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε σ’ αυτό είναι η ηθική και υλική συμπαράστασή μας προς τους σημερινούς μαρτυρικούς ιεραποστόλους, που συνεχίζουν το έργο των Αγίων Αποστόλων και με θυσίες, κόπους, στερήσεις, αντιξοότητες και κινδύνους μεταδίδουν σε διάφορα σημεία της γης το φως της Ορθοδοξίας. Κηρύττουν σε αδελφούς μας, που βρίσκονται ακόμη στα σκοτάδια της πλάνης, τις σωτήριες αλήθειες του Ευαγγελίου, τους βαπτίζουν και τους αναδεικνύουν μέλη της Αγίας μας Εκκλησίας. Συνάμα σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε φτωχές περιοχές του πλανήτη μας, το ιεραποστολικό έργο συνοδεύεται και από πλούσια φιλανθρωπική, κοινωνική και εκπαιδευτική προσφορά.

Την διάδοση του Ευαγγελίου στους αδελφούς μας ιθαγενείς της Αφρικής, εκτός από άλλες ορθόδοξες ιεραποστολικές μητροπόλεις που δραστηριοποιούνται από ετών σε διάφορα κράτη της Ηπείρου αυτής, υπηρετεί με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και η Μητρόπολη της Κινσάσας, που περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία το μεγαλύτερο μέρος του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Αφρικής, το οποίο αριθμεί περίπου 100 εκατομμύρια κατοίκους. Η μεγαλούπολη Κινσάσα είναι η πρωτεύουσα του Κονγκό και αριθμεί περίπου 17 εκατομμύρια κατοίκους.

Την ορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη της Κινσάσας σήμερα διαποιμαίνει ο ιεραπόστολος Μητροπολίτης κ. Θεοδόσιος (Τσιτσιβός), ο οποίος γεννήθηκε το 1973 στην Κυπάρισσο Τριχωνίδος και έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Αγρίνιο.

Ο συμπατριώτης μας Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος μετά τις θεολογικές του σπουδές στην Ελλάδα και την εικοσαετή περίπου ιερατική του διακονία στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, ήλθε στην Κινσάσα και ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως υπό τον τότε Μητροπολίτη Κινσάσας Νικηφόρο.

Τέλη του 2018 ο κ. Θεοδόσιος εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτης της νεοϊδρυθείσης Μητροπόλεως Κανάγκας του Κονγκό, που προέκυψε από διαίρεση της Μητροπόλεως Κινσάσας, για την καλύτερη διαποίμανση των εκεί πολυαρίθμων ορθοδόξων και την ευχερέστερη εξάπλωση της Ορθοδοξίας στα τροπικά μέρη του κεντροανατολικού Κονγκό.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο κ. Θεοδόσιος ενθρονίστηκε στην Κανάγκα ως ο πρώτος Μητροπολίτης της και εργάσθηκε με ζήλο, μεθοδικότητα και αυταπάρνηση για τρία χρόνια (2019-2022) εποικοδομώντας στο πλούσιο ιεραποστολικό έργο, που είχαν επιτελέσει πριν από αυτόν οι μεγάλοι σύγχρονοι αγιασμένοι ιεραπόστολοι π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος (1972), Χαρίτων Πνευματικάκις (1998) και άλλοι.

Στην Κανάγκα ο πρώτος Μητροπολίτης της κ. Θεοδόσιος με την υλική συμπαράσταση φίλων της Ιεραποστολής από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανακαίνισε τους υπάρχοντες ναούς και έκτισε καινούργιους, όπως οι ενοριακοί ναοί του Αγίου Παϊσίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Αγίας Τριάδος.

Την τριετία αυτή ιδρύθηκε και μία Ιερά Μονή, που επανδρώθηκε από νέους ιθαγενείς μοναχούς και εντός της οποίας ανεγέρθηκε επίσης Ναός του Αγίου Παϊσίου.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο εντός της Μονής Ναός του Αγίου Παϊσίου κτίστηκε με χρήματα, που προσέφερε για τον σκοπό αυτό ανώνυμη συμπολίτισσά μας. Το όνομα βεβαίως της Αγρινιώτισσας αυτής γνωρίζει ο Κύριος, ο οποίος είθε να της χαρίζει κάθε ευλογία.

Στο παραπάνω ιεραποστολικό έργο αξίζει να προσθέσουμε και την ίδρυση ενός σχολείου, καθώς και την άσκηση πλούσιου φιλανθρωπικού έργου υπέρ των πτωχών ιθαγενών.

Στο μεταξύ το έτος 2021 εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στις αρχές του 2022 προγαγε σε Μητροπολίτη Κινσάσας τον κ. Θεοδόσιο, ο οποίος, αφού αποχαιρέτισε το αγαπημένο ποίμνιό του της Μητροπόλεως Κανάγκας, ήλθε στην Κινσάσα και τον Μάρτιο του 2022  ενθρονίστηκε Μητροπολίτης της σε διαδοχή του αοιδίμου Νικηφόρου.

Στην Κινσάσα ο κ. Θεοδόσιος έρριξε το βάρος στην ίδρυση νέων ενοριών, την ανοικοδόμηση καινούργιων ναών, την χειροτονία νέων κληρικών, την δημιουργία ιεραποστολικών κλιμακίων για την διάδοση της Ορθοδοξίας στα ενδότερα του Κονγκό, την συστηματική κατήχηση ιθαγενών στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη, την οργάνωση ομαδικών βαπτίσεων, την άσκηση πολύπλευρου φιλανθρωπικού έργου και την άρτια οργάνωση και λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ειδικότερα,

Κατά την τελευταία διετία (2021-2023) ανοικοδομήθηκαν εκ θεμελίων οι ακόλουθοι ναοί:

1.  Ο Ναός «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» μέσα στην πόλη της Κινσάσας. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα καθίσματα του Ναού και μια αναγκαία γεννήτρια για την λειτουργία του δώρησαν μέλη του Συλλόγου μας και Αγρινιώτες φίλοι της Ιεραποστολής.

2.  Ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πόλη Κισάντου.

3.  Ο Ναός των Αγίων Αναργύρων στην πόλη Μπόμπα.

4.  Ο Ναός των Αγίων Πάντων στην πόλη Μπαντουντού.

Για τον Ναό αυτό να αναφέρουμε ότι κτίστηκε με χρήματα που προσέφεραν δύο μεγάλοι δωρητές: ένας ιερέας από το Αγρίνιο και μία κυρία από την Πελοπόννησο, φίλη της Εξωτερικής Ιεραποστολής. Ο Κύριος να ευλογεί τις οικογένειές τους και να αναδείξει μιμητές τους για την ενίσχυση και πρόοδο του ορθοδόξου ιεραποστολικού έργου.

Για την εξυπηρέτηση νέων ενοριών βρίσκονται υπό ανέγερση τέσσερις ναοί:

1.  Ο Ναός της Αναστάσεως στην Μπάντακα. 

2.  Ο Ναός του Αγίου Παϊσίου στην Κινσάσα.

3.  Ο Ναός του Αγίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου, του Υμνογράφου, στην πόλη Κέγκε.

4.  Ο Ναός των Αρχαγγέλων στην πόλη Γκέμενα.

Επιπλέον αποπερατώθηκε η ανοικοδόμηση δύο άλλων ναών: α) της Παναγίας Παραμυθίας (μετόχι της Θεολογικής Σχολής), δίπλα στην οποία κτίστηκε και οικία πέντε δωματίων για την διαμονή των μοναχών και β) της Αγίας Παρασκευής στην πόλη Ιντιόφα.

Το ενδιαφέρον όμως της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας, πέρα από την διάδοση της χριστιανικής πίστεως στους μέχρι τώρα ανευαγγέλιστους αδελφούς μας, επεκτείνεται και στην κάλυψη διαφόρων βιοτικών αναγκών τους. Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή προσπαθεί να τους ανακουφίσει στους τομείς της σίτισης, της ένδυσης, της μόρφωσης, της υγείας, αφού η Εκκλησία μας βλέπει τον άνθρωπο ως ενιαία ψυχοσωματική οντότητα και δεν απομονώνει τις πνευματικές του ανάγκες από τις υλικές.

Στο θεολογικό αυτό πλαίσιο η Ιερά Μητρόπολη Κινσάσας προγραμμάτισε την λειτουργία Νηπιαγωγείου στην ενορία των Αρχαγγέλων Κινσάσας, αγόρασε οικόπεδο μέσα στην πόλη της Κινσάσας για την ανέγερση ορθόδοξου σχολείου, συνεχίζει να έχει σε λειτουργία Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, αναγνωρισμένο από το κράτος. Στη Σχολή αυτή, που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, σήμερα φοιτούν και σιτίζονται δωρεάν 60 ιθαγενείς φοιτητές, που θα καλύψουν εφημεριακές ανάγκες σε ορθόδοξες ενορίες της Αφρικής. Ανεκτίμητη η προσφορά της Σχολής αυτής, αλλά δυσβάστακτο και το κόστος λειτουργίας της, αφού αυτό ανέρχεται σε 8.000 δολάρια μηνιαίως. 

Επιπλέον συνεχίζονται οι εργασίες για την αποπεράτωση Κέντρου Υγείας, που ίδρυσε ο προηγούμενος Μητροπολίτης κυρός Νικηφόρος σε μια φτωχογειτονιά της Κινσάσας.

Ακόμη λειτουργεί ορφανοτροφείο υπό την επωνυμία «ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» στην πόλη Κινσάσα, όπου φιλοξενούνται δέκα ορφανά παιδάκια ιθαγενών. Το ορφανοτροφείο σήμερα στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτήριο, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την ανέγερση ιδιόκτητου ορφανοτροφείου, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα παιδάκια.

Η Μητρόπολη για την πραγματοποίηση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της, που παρουσιάσαμε, έχει μεγάλη ανάγκη σε τρόφιμα και φάρμακα, που διανέμει σε πάμπτωχες οικογένειες της πρωτεύουσας Κινσάσας, αλλά και της ενδοχώρας.

Η προσπάθεια αυτή αποβλέπει στην πρόληψη θανάτων κυρίως μικρών παιδιών από τον τύφο, την ελονοσία και τον υποσιτισμό.

Ο Σύλλογός μας δέχεται δωρεές σε χρήματα και σε είδη, τα οποία συγκεντρώνει και αποστέλλει στο Κονγκό για την ανακούφιση των εκεί αδελφών μας. Ήδη από το έτος 2019, που ιδρύθηκε με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αγρινίου, συμπαρίσταται ηθικά και υλικά στο ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του Μητροπολίτη κ. Θεοδοσίου και μεταφέρει σε όλους μέσω και της επικοινωνίας μας αυτής τις θερμές του ευχαριστίες. Ο Σύλλογός μας για κάθε δωρεά εκδίδει επίσημη απόδειξη.

Τα Γραφεία του είναι ανοικτά πρωί (9.30 - 12.30) κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Παρασκευή και απόγευμα (18.00 - 20.00) κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Πληροφορίες για οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παίρνουν είτε επισκεπτόμενοι τα Γραφεία του Συλλόγου είτε καλώντας στα τηλέφωνα, που βρίσκονται στην αρχή της πρώτης σελίδας του παρόντος.  

                                                                                       Αγρίνιο, 3 Δεκεμβρίου 2023

ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου