Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Εκδρομή θρησκευτικού και ιστορικού χαρακτήρα του Συλλόγου μας στην Ήπειρο

 

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής “Ο  ΑΓΙΟΣ  ΚΟΣΜΑΣ Ο  ΑΙΤΩΛΟΣ” με έδρα το Αγρίνιο πραγματοποίησε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 μονοήμερη εκδρομή με τελικό προορισμό την Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης Κόνιτσας.

Σκοπός της εκδρομής ήταν να γνωρίσουμε τον ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στην Άρτα, την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης και το σπίτι που μεγάλωσε ο Άγιος Παΐσιος στην Κόνιτσα, να προσκυνήσουμε τις θαυματουργές ιερές εικόνες και τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα που φυλάσσονται εκεί και να λάβουμε την ευλογία Τους. Παράλληλα, να γνωρίσουμε από κοντά τις φυσικές ομορφιές της Ηπείρου, ενός τόπου απίστευτου φυσικού κάλλους και με μία μεγάλη και σπουδαία ιστορία.

Πρώτος σταθμός για εκκλησιασμό των 104 εκδρομέων ήταν ο περικαλλής ναός του Αγίου Μαξίμου του Γραικού του Φωτιστού των Ρώσων στην περιοχή του Τριγώνου της πόλης της Άρτας. Λάβαμε μέρος στη θεία Λειτουργία, τελέσαμε αρτοκλασία υπέρ υγείας των μελών και φίλων του Συλλόγου μας, ασπαστήκαμε τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας της Παραμυθίας, του Οσίου πατρός ημών Μαξίμου του Γραικού (Βατοπαιδινού) και του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και προσκυνήσαμε τα χαριτόβρυτα λείψανά τους.

Συνεχίσαμε για την Κόνιτσα. Η διαδρομή καταπληκτική. Στον κάμπο της Κόνιτσας ενώνονται τα ποτάμια Σαραντάπορος, Αώος και Βοϊδομάτης. Η περιοχή οριοθετείται από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου, του Σμόλικα, της Γκαμήλας της Νεμέρτσικας και του Κάμενικ στα δυτικά. Κάμποι, βουνά, ποτάμια, φαράγγια και πλούσια βλάστηση καλύπτουν την περιοχή, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Φτάσαμε στο μοναστήρι της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης που βρίσκεται 400 μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στο Βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, στην περιοχή του ιστορικού Μπουραζανίου. Το Μοναστήρι χτίστηκε το 670 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Δ΄ τον Πωγωνάτο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Λέγεται Μολυβδοσκέπαστη, γιατί η στέγη του ναού ήταν σκεπασμένη με πλάκες μολυβιού, το οποίο πήραν οι Τούρκοι για να φτιάξουν βόλια για τα ντουφέκια τους. Προσκυνήσαμε την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Μολυβδοσκέπαστης και τελέσαμε Ιερά Παράκληση ενώπιον Της.

Επιστρέψαμε για φαγητό στην Κόνιτσα και επισκεφθήκαμε καθ’ ομάδας την οικία Εζνεπίδη, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μαζί με τους γονείς του και τα 8 αδέρφια του ο Άγιος Παΐσιος.

Στο δρόμο του γυρισμού επισκεφθήκαμε το Μνημείο πεσόντων στο ύψωμα Βίγλα της περιοχής Γκραμπάλας του Καλπακίου, όπου είναι ενταφιασμένοι πολλοί αιτωλοακαρνάνες στρατιώτες του ευζωνικού Συντάγματος 2/39 Μεσολογγίου, που έπεσαν ηρωικά στη μάχη της 16ης και 17ης Νοεμβρίου 1940 πολεμώντας στο ύψωμα αυτό τους Ιταλούς επιδρομείς. Αποτίσαμε φόρο τιμής και ψάλλαμε τον εθνικό ύμνο, δείχνοντας την ευγνωμοσύνη μας στους πεσόντες στο καθήκον συμπατριώτες μας.

Το απόγευμα επιστρέψαμε στα Γιάννενα με ελεύθερο χρόνο για βόλτα και καφέ.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδρομή και φυσικά τον κόσμο που συμμετείχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου